Callanetics

Wat is dat nou eigenlijk, dat Callanatics? Ik heb nooit gesport en heb geen conditie, kan ik dat dan wel? Ik vind het niet leuk om met apparaten of met gewichten te trainen? Dat huppelen en springen is niets voor mij? Dat is alleen voor vrouwen en niets voor mannen? Als ik het zo zie, lijkt het wel bejaardengym Die harde muziek erbij, is dat bij Callanatics ook?, of waarom is er geen muziek bij? Mag ik ’n keer komen kijken? Zomaar ’n selectie uit de vragen en opmerkingen die ik in loop van de 14 jaar dat ik lesgeef heb gehoord en meestal gaf ik als antwoord: kom ‘s ’n les meedoen of nog liever 10, dan zijn de meeste van deze vragen en opmerkingen beantwoord.

Er zijn vele manieren om je lichaam te trainen, maar wat maakt Callanatics zo anders? Het geheim van Callanatics heeft te maken met de basis van een goed figuur. Door de unieke oefeningen train je de dieper liggende spieren, waarmee alle andere spieren van het lichaam in verbinding staan. In tegenstelling tot andere methoden bestaat Callanatics uit korte, precieze bewegingen, die strikt en steeds op dezelfde manier worden uitgevoerd. Er is geen sprake van overbelasting in wat voor vorm dan ook, of van een plotselinge invloed die het lichaam kan schaden Daardoor is Callanatics zo veilig, dat zowel jonge als oudere mensen het kunnen beoefenen. Bij Callanatics wordt rustig getraind en er wordt niet gesprongen.(geen conditie nodig)  Er wordt gewerkt met het gewicht van je lichaam.(geen apparaten of gewichten). We hebben geen harde muziek, we bewegen op het ritme van het tellen door de trainer en verschilt afhankelijk van de oefening in aantal en tempo. Er is geen muziek omdat je je moet concentreren op de oefening, en door het luisteren naar ’n beat ga je op het ritme van die beat bewegen, maar ben je niet meer geconcentreerd op de kleine bewegingen, waardoor de oefening niet zo effectief is als hij zou moeten zijn. Wie de oefeningen goed en regelmatig doet, kan in vrij korte tijd al een behoorlijk resultaat behalen, zoals een betere houding en een beter figuur.

Naar Callanatics kijken geeft de indruk dat de oefeningen vrij gemakkelijk zijn, vandaar bejaardengym, maar één les meedoen heft dat vooroordeel op,vandaar dat je altijd welkom bent om ’n les mee te trainen. Callanatics is dus geschikt voor iedereen, jong, oud, man of vrouw, doe mee en laat je enthousiast maken voor deze rustige en toch intense trainingsvorm, net zoals ik dat 17 jaar geleden ben geworden, na ’n paar lessen van Henk Verschuur, die zijn ervaring weer had van de grondlegster Callan Pinckney. Na twee jaar intensief les van Henk te hebben gehad, ben ik zelf ook les gaan geven, omdat ik meer mensen wilde laten voelen, wat Callanatics voor je lichaam kon doen. In de zomer van 1995 ben ik bij LIOS begonnen als trainer, en heb het hier nog steeds naar mijn zin.

Ik zou willen eindigen met: tot ziens.

Theo van Wolferen